Η Λεμφική Παροχέτευση (Manual Lymph Drainage - MLD) είναι μια απαλή, αργή και ρυθμική χειροθεραπευτική τεχνική που χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε μια ισορροπία μεταξύ των υγρών στο σώμα. Αναπτύχθηκε από τον Δρ. Emil Vodder και τη σύζυγό του, την Δρ. Estrid Vodder, το 1932.
Εφαρμόζεται τμηματικά, χρησιμοποιώντας την ίδια ταχύτητα και πολύ απαλές πιέσεις, λαμβάνοντας υπόψη την κατεύθυνση και μια ακριβώς καθορισμένη διάταξη. Πριν από τη θεραπεία είναι πολύ σημαντικό να ληφθεί το ιατρικό ιστορικό το οποίο σε συνδυασμό με την φυσική εξέταση μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, καθώς και για τυχόν αντενδείξεις ή περιορισμούς που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκτέλεση της λεμφικής παροχέτευσης.
Η Λεμφική Παροχέτευση έχει ευεργετική επίδραση στο λεμφικό σύστημα, στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, στους αισθητηριακούς υποδοχείς πόνου και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αποβάλλει την περίσσεια υγρών από τους ιστούς, αποβάλλει τα μεταβολικά απόβλητα και τις τοξίνες, αυξάνει την παραγωγή λεμφοκυττάρων, βελτιώνει την λεμφική ροή, ενεργοποιεί τον μπλοκαρισμένο μεταβολισμό, μειώνει το στρες και τον πόνο, χαλαρώνει, αυξάνει την αντίσταση για προστασία από λοιμώξεις.
Οι χειρισμοί της λεμφικής παροχέτευσης αποσκοπούν στο να αυξάνουν τη ρυθμική συστολή των λεμφαγγείων και να ωθούν το υγρό μακριά από τα υποδόρια λεμφαγγεία ώστε να έχουμε αποστράγγιση των ιστών.
Εάν το νερό συγκρατείται στον ιστό, λόγω κάποιας παθολογικής κατάστασης ή επέμβασης, η λεμφική παροχέτευση μπορεί να διεγείρει τη στάσιμη ροή της λέμφου. Πρόκειται για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη θεραπεία που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικοθεραπείας και έχει εφαρμογή στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Η Λεμφική Παροχέτευση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λεμφικής παροχής και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως η περιοχή του προσώπου και του λαιμού.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς, π.χ η αντιμετώπιση του Λεμφοιδήματος περιλαμβάνει τη συμπιεστική περίδεση πολλαπλών στρωμάτων, μεγάλης τάσης, για να βοηθήσει στη διατήρηση της πίεσης στα αιμοφόρα αγγεία και στην μείωση της πίεσης στο λεμφικό σύστημα, επιτρέποντας έτσι το λεμφικό υγρό να κυλά προς τα πάνω ώστε να απομακρύνεται από την περιοχή της θεραπείας και να αποτρέπεται η εκ νέου συσσώρευση λεμφικού υγρού.